FAQ   |   BLOG   |   CONTACT

Contact duurzaam ongedierte bestrijdenVRAGEN? APP ONS +31 6 47 831 301     

Zakelijk last van Huismuizen –  wat zijn hun gewoonten en leefomgeving – wat kun je doen

Huismuizen zijn kleine knaagdieren. Ze hebben een slanke bouw, spitse kop, grote oren, kraal ogen en 5 tenen aan elke poot. Volwassen huismuizen zijn 7 tot 10 cm lange en hebben een gewicht van 15 tot 30 gram.  Hun rug is lichtbruin tot donker grijs en hun buik is lichter. Deze muizensoort is er in allerlei kleurvariaties inclusief albino`s.

Er zijn veel verschillende soorten muizen zoals:

  • Huismuis
  • Bosmuis
  • Veldmuis
  • Spitsmuis
  • En nog veel meer soorten

De huismuis is de muizensoort die in gebouwen bij bedrijven de meeste overlast bezorg. Muizenplagen in gebouwen worden het meest veroorzaakt door de huismuis.

kenmerken muizenoverlast muizenplaag in huis

Leefgewoonte van de huismuis

Muizen in het algemeen zijn winterharde beestjes. Ze komen in bijna elk land, type terrein en klimaat voor. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen en kunnen daardoor gemakkelijk in bossen, graslanden, en gebouwen leven. Muizen maken een typisch hol in de grond als ze in het wild leven. Hun hol onder de grond helpt hen te beschermen tegen het weer, en tegen natuurlijke vijanden zoals landroofdieren en roofvogels. De vacht van muizen past zich aan bij de leefomstandigheden. In de winter hebben ze een wintervacht.

Huismuizen zijn nachtdieren, wat betekend dat ze overdag lekker willen slapen. In de nacht kun je ze horen als ze gaan spelen, fourageren of aan het knagen zijn. Muizen in je plafond is dan ook geen pretje en verstoord je nachtrust behoorlijk.

Elke familie huismuizen heeft een eigen territorium (leefgebied) en dat verdedigen ze tegen indringende soortgenoten. Een door verdelgingsactie vrijgekomen territorium kan spoedig weer worden ingenomen door een andere muizenfamilie. Muizen bestrijden met giftige bestrijdingsmiddelen heeft daarom nooit een duurzaam karakter en is belastend voor ons milieu.

Wat eten huismuizen?

Als je gelooft wat je ziet in tekenfilms , dan zou je denken dat ze het liefst kaas eten. Huismuizen zijn  alleseters en hebben een voorkeur voor vette zaden, granen, peulvruchten, noten en vette spijzen. Voedsel met een hoog suikergehalte en vet eten zoals boter en spek vinden ze ook erg lekker.

Muizen eten zo`n 3 tot 5 gram voedsel per dag en hebben een vraatzuchtige eetlust. Ze eten ongeveer 15 tot 20 keer per dag, dus bouwen ze hun nestjes in de buurt van gemakkelijk toegankelijke voedselbronnen. In de regel nestelen ze zich binnen 10 meter van een voedselbron.

wat huismuizen graag eten

Baby muizen

Vrouwtjes huismuizen maken hun nestjes van draden,papier, karton, doek, plastic, isolatiemateriaal en alles wat ze maar kunnen vinden. Ze kauwen het in stukjes die ze nodig hebben voor het bouwen van een nestje.

Na ongeveer 2 maanden is een vrouwtjes muis vruchtbaar. Z e heeft een draagtijd van 3 weken, en ze zoogt haar baby muizen 3 weken. Deze baby muizen zijn na 2 maanden ook weer geslachtsrijp. De gemiddelde nestgrootte is 5 a 6 jonge en gemiddeld doen ze 6 tot 10 worden per jaar.

Hoe groot kan een muizenpopulatie worden?

De grootte van een muizenpopulatie wordt van nature heel mooi geregeld. Uitbreiding van een muizenpopulatie is sterk afhankelijk van:

  • Nestelmogelijkheden
  • Hoeveelheid voedsel
  • Kwaliteit van het voedsel
  • Aanwezigheid van drinken

Wordt een muizenpopulatie te groot dan zal er een aanzienlijke natuurlijke sterfte optreden, kleinere nestgrootte plaats vinden, meer emigratie naar andere plekken, of er vinden combinaties plaats. In zijn algemeenheid kun je stellen dat een muizenpopulatie kan groeien naar gelang er voedsel en nestelgelegenheid aanwezig is. Onder gunstige omstandigheden kan een paar muizen in 1 jaar uitgroeien tot wel 2000 exemplaren.

Schade door huismuizen

Huismuizen kunnen  behoorlijk veel schade aanrichten. Ze zijn vaak verantwoordelijk voor het veroorzaken van schade aan persoonlijke spullen, voedsel en commerciële gewassen zoals rijst en groenten. Muizen kunnen ook veel schade veroorzaken aan elektronische apparatuur en machines. Uitval van koeling, diepvries, airconditioning en ander apparatuur kan zeer veel schade met zich mee brengen. Ze kunnen kortsluiting met brand als gevolg veroorzaken, waardoor bedrijfscontinuïteit in gevaar komt. Wist je overigens dat schade door muizen niet wordt vergoed door verzekeringsmaatschappijen?

sporen van huismuizen onder koeling in supermarkt

Duurzame en milieuvriendelijk muizen bestrijden voor bedrijven

Pest Free Benelux is gespecialiseerd in muizen bestrijden voor bedrijven. Schades door huismuizen zoals hier boven genoemd zijn geen uitzondering. Onhygiënische toestanden die worden veroorzaakt met als gevolg dat je bedrijf te maken krijgt met de NVWA. Klanten die weg blijven omdat ze een muis hebben zien lopen of omdat ze keutels zien. Medewerkers die gestrest en niet vrolijk zijn van de aanwezigheid van muizen.

Allemaal zaken die meespelen als er overlast van huismuizen is. Heeft jullie bedrijf een muizenprobleem dat op de conventionele manier maar niet wordt opgelost, schakel dan een bedrijf in wat niet anders doet, en zich met niets anders bezig houdt dan met muizen problematiek.

Pest Free is als enige ongediertebestrijder in Nederland gespecialiseerd in duurzame en milieuvriendelijke toepassingen en technieken tegen muizen. Het is onze passie en onze wil om jou bedrijf echt te helpen om je muizenprobleem op te lossen. Pest Free heeft hiervoor een werkwijze ontwikkeld die verder gaat dan de conventionele manier van muizen bestrijden. En dat zonder gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen.

Bij onze duurzame en milieuvriendelijke aanpak staat jullie bedrijf centraal omdat je gewoonweg een muizenprobleem niet kunt permitteren. Wacht niet langer en neem direct contact met ons op.

Contact met plug in Pest Free

 

 

Laat een reactie achter

Wat voor soort woning heb je?

Wat is de grootte van je woning?

Wat is de grootte van de begane grond?

Wat is de grootte van je woning?