FAQ   |   BLOG   |   CONTACT

Contact duurzaam ongedierte bestrijdenVRAGEN? APP ONS +31 6 47 831 301     

Ratten vangen. 15 TIPS van een professionele ongediertebestrijder

Ratten vangen is een noodzakelijk iets als je last van ratten hebt in je leef- en/of werkomgeving. Het is van cruciaal belang als je de strijd met deze plaagdieren aan gaat, dat je de kneepjes van het vak goed kent. Als professioneel ongediertebestrijder help ik je daar graag bij.

Heb je last van ratten in je tuin, buitenplaats of zelfs in huis dan zul je in actie moeten komen om een verdere uitbraak te voorkomen. Samenwerking met mensen uit de buurt is daarbij van groot belang.

Ratten vangen met de tips die ik je hier ga geven besparen je veel kosten en zullen je helpen het probleem in de kiem te smoren. Ik leer je ratten vangen zoals wij professioneel ongediertebestrijders het ook doen.

TIP 1. Ratten vangen met een rattenklem

Ratten vangen gaat erg goed met de ouderwetse rattenklem. Rattenklemmen kun je los neer zetten maar dat is niet veilig om te doen. Ik adviseer je om rattenklemmen te plaatsen die in een rattenkist zitten.  Deze rattenkisten kun je veilig neerzetten, en hebben als ander voordeel dat je ze heel aantrekkelijk kunt maken voor effectief ratten vangen.

Ratten lopen instinctief langs muren, wanden of hekken. Plaats daarom de rattenkisten met rattenklem altijd tegen de wand, muur of hek. Het is niet waarschijnlijk dat ratten midden door een ruimte lopen. Onderzoek waar de looppaden van ratten zijn en plaats daar de rattenkisten.

Ik zet als professioneel ongediertebestrijder het liefst wat extra vallen omdat dit de vangkans aanzienlijk vergroot.  Plaats rattenklemmen op strategische plaatsen zoals looppaden en ingangen.

Lees op deze link hoe je het beste ratten kunt vangen met rattenkisten.

ratten vangen met rattenkist

TIP 2. Ratten vangen met het lekkerste lokaas

Ratten vangen is niet altijd zo simpel als het lijkt. Verleid ze om naar de door jou gezette rattenklem te komen, door deze heerlijk te prepareren.  Prepareer de rattenklem maar zet deze nog niet scherp. Ratten zijn slimme en sluwe plaagdieren die zich niet zomaar laten vangen. Probeer dus slimmer te zijn dan de ratten die je leef- of werkomgeving teisteren.

Als professioneel ongediertebestrijder adviseer ik je om doordacht te werk te gaan. Zet rattenklemmen in een rattenkist en maak deze heel aantrekkelijk. Zelf gebruik ik heel vaak pindakaas met zonnebloempitten. Daar zijn ze dol op. Je kunt ook sterk geurend voedsel gebruiken zoals vis, beschimmelde kaas, noten en vette zaden.

lokaas in rattenkist rattenklem

TIP 3. Laat ratten vertrouwen krijgen

Zoals gezegd is het belangrijk dat ratten vertrouwen moeten krijgen aan nieuwe dingen in hun leefomgeving. Ik adviseer je als professioneel ongediertebestrijder dat als je rattenklemmen gaat plaatsen ze nog niet direct scherp stelt. Maak ze aantrekkelijk met lokaas zoals hier boven en laat de ratten er dan eerst aan wennen.

In de praktijk blijkt dit voor veel mensen lastig omdat ze de rattenklem direct scherp zetten. Heb geduld en laat de ratten eerst vertrouwen krijgen in het nieuws binnen hun leefomgeving. Laat ze de rattenkist maar betreden en rondsnuffelen. Vul het lokaas wel elke dag aan zodat ze weten dat er iets lekker te halen blijft.

Je kunt op deze manier ook goed zien of de rattenkisten goed opgesteld staan. Als er geen opname van het lokaas is zet de rattenkist dan op een ander plek, waar wel voedselopname is. Ik laat zelf geprepareerde rattenkisten 1 tot 2 weken staan alvorens ik ze ga scherp stellen. Het is ook altijd goed om wat papiersnippers in de rattenkist te leggen. Ratten vinden dat prettig en zien dit als nestelmateriaal.

Een ander truc is om in de ene rattenkist de rattenklem wel scherp te zetten en in de andere rattenkist niet.  Je zult zien dat dit een effectieve manier van ratten vangen is.

TIP 4. Gifvrij ratten vangen

Als professioneel ongediertebestrijder heb ik me zelf gespecialiseerd in gifvrije methodieken en toepassingen voor het vangen van ratten en muizen. Ik ben tegen het gebruik van rattengif om verschillende redenen. Gifvrij ratten vangen is een hele goede manier om beginnende overlast van ratten in de kiem te smoren. Het is we belangrijk dat je gedisciplineerd te werk gaat.

Wil je NIET direct ratten vangen dan kun je Plug In Pest Free units plaatsen en later weringsmaatregelen nemen. Dit werkt alleen inpandig e is niet voor buiten.

TIP 5. Gifvrij en niet teveel lokaas

In de praktijk hoor ik nogal eens dat ratten het lokaas van de rattenklem af eten, en dat klem niet af gaat. Dit kan voor komen als je er teveel lokaas op doet, en als je lokaas er niet goed op aanbrengt. Effectief ratten vangen vraagt geduld en een doordachte werkwijze.

Zelf doe in aan de voorkant van een rattenklem lokaas in het aanwezige rondje en wat aan de achterkant van de rattenklem. De ratten moeten dan extra moeite doen om bij het voer te komen, en ze moeten zich zelfs over de klem heen bewegen om bij het voer te komen. Als de raten dan op de klem trapt zit hij of zij er ook direct goed in.

Vermeng gifvrij lokaas nooit met giftig lokaas. Dit is overbodig, zinloos en brengt onnodige risico`s met zich mee.

TIP 6. Gebruik rattenkisten die professionals ook gebruiken

Gebruik voor het vangen van ratten goede materialen die wij als professioneel rattenvanger ook gebruiken. Rattenkisten die wij zelf gebruiken zijn van stevig materiaal en voorzien van goede klemmen.  Voor de prijs hoef je het niet te laten want ze zijn niet duur. Hier in onze webshop kun je professionele rattenkisten inclusief rattenklemmen kopen.

professionele rattenkist met rattenklem

TIP 7. Gebruik handschoenen bij het zetten van  rattenklemmen

Ratten kunnen afschrikken van menselijke geuren. Deze herkennen ze aan vetten die achter blijven op de rattenklem en rattenkist.  Alhoewel ratten zich niet helmaal laten afschrikken door menselijke geuren is het dragen van handschoenen aan te bevelen. Je kunt kiezen voor latex handschoenen of een wat dikkere soort handschoen die je ook bescherming biedt tegen het dicht klappen van de rattenklem.

TIP 8. Gebruik voldoende rattenvallen

Als professioneel rattenvanger ben ik voorstander van het plaatsen van extra rattenklemmen. Je verhoogd daarmee de vangkans aanzienlijk, en je kunt ratten gemakkelijker in de maling nemen.  Zoals reeds eerder gezegd kun je dan ook een val zetten die niet gespannen is, waardoor ratten gemakkelijker in de val lopen omdat ze er vertrouwen in hebben.  In de regel is het zo als je 1 rat ziet dat er meerdere in de buurt zijn.  Meer vallen bekend dat je meer ratten kunt vangen.

In de praktijk worden er naar mijn mening vaak te weinig vallen geplaatst en wat ik dan hoor is dat er niets wordt gevangen. Met meerdere vallen kun je ook verschillende soorten lokaas uitproberen en testen welk lokaas het beste wordt gegeten. Het meest gegeten lokaas gebruik je dan op de rattenklemmen die je gaat spannen.

TIP 10. Zet rattenvallen langs muren, wanden en omheining

Plaats de complete rattenvallen met de opening langs muren, wanden en of omheining. Ratten verplaatsen zich van nature hier langs om zich enerzijds te beschermen, maar ook om te navigeren.  De opening van een rattenkist loopt parallel met de muur waardoor ratten er gewoon doorheen kunnen lopen. Plaats rattenkisten om de 5 a 10 meter en zeker niet verder uit elkaar. En zet ze zoals gezegd in het begin niet scherp maar laat ratten er eerst aan wennen en laat ze er maar lekker van eten. Des te meer vertrouwen ze erin hebben des te maar vang je er als je ze scherp zet.

TIP 11. Plaats rattenvallen buiten

Ratten vangen begint buiten en niet binnen. Weet je dat er ratten in je woon- of werkomgeving aanwezig zijn zet dan rattenkisten buiten. Wat je buiten weg vangt kan immers niet meer naar binnen komen.  Goede plaatsen voor het zetten van rattenkisten zijn bij de vuilnisbak, schuurtje, volière, kippenren, vijver, garage, onder bosschages, bij houtstapels, steenstapels en bij containers.

TIP 12. Neem weringsmaatregelen tegen ratten

Wil je een duurzame oplossing en geen ratten binnen dan is het nemen van weringsmaatregelen sterk aan te raden.  Weringsmaatregelen zijn het dicht maken van openingen in de buitenmuur, maar ook het onaangenaam maken van de leefomgeving van ratten. Lees hier meer over weringsmaatregelen die je kunt nemen en hier hoe Plug In Pest Free je kan helpen met het weren van ratten in huis of bedrijf.

professionele rattenkist met rattenklem

TIP 13. Hoe een rattenpopulatie verminderen

Ontdek je ratten bij je in de buurt en merk je dat het er meerdere zijn, dan is het belangrijk dat de ratenpopulatie snel wordt verminderd om een rattenplaag te voorkomen. In dit geval is het zeker van belang om voldoende rattenkisten te zetten voor het vangen van ratten.  Plaats om de 5 meter een rattenkist en prepareer ze pindakaas, zonnebloempitten of andere lekkernijen.  Laat ze er even aan wennen en er vertrouwen in krijgen. Zet ze daarna op scherp en laat de vallen de rest doen. Controleer de rattenkisten elke dag, maak ze leeg waar nodig en zet ze opnieuw.

TIP 14. Grote overlast van ratten vraagt om een grote aanpak

Een rat in je tuin vergt minder werk dan een kolonie ratten onder je schuur of onder een opslagcontainer. Overlast van ratten bij grote gebouwen vraagt om een gedegen plan van aanpak en een structurele werkwijze.  Je dient rekening te houden met de omgeving. Hiervoor is habitat management voor ratten  sterk aan te bevelen omdat je absoluut rekening dient te houden met de omgeving waar het probleem speelt en vandaan komt.  Alle relevante informatie kan je helpen met het oplossen van je rattenprobleem.

TIP 15. Voorkom dierenleed

Door het verkeerd zetten van een rattenklem of verkeerd gebruik kan dierenleed worden veroorzaakt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om professionele spullen te gebruiken om ratten te vangen. Ratten dienen direct gedood te worden en niet half. Dit heeft alles te maken met de rattenkisten die je gebruikt en de klemmen die erin zitten.

Bestel hier professionele rattenkisten inclusief rattenklem die wij als rattenvanger in de praktijk ook gebruiken

Bij onze rattenkisten krijg je papiersnippers en zonnebloempitten. Ratten zijn namelijk dol op vette zaden en papiersnippers vinden ze prettig

Algemene TIPs: Algehele hygiëne is van het grootste belang in de strijd tegen ratten. Vuilniszakken die open en bloot staan, containers die uitpuilen, losliggend fruit of ander voedsel zijn veroorzakers van rattenproblemen. Hou je woon- en werkomgeving schoon en ruim voedsel op de juiste manier op.

wat eten ratten- ratten vangen

Nemen van weringsmaatregelen zijn van essentieel belang als je een duurzame en milieuvriendelijke oplossing wilt bewerkstelligen. samenwerking met buurt en buren of buurtvereniging is aan te bevelen als het een groter rattenprobleem is. Gemeenten zijn vaak nalatig maar zeker niet altijd de schuld van rattenoverlast.

rvs wering gaas muizengaas

Zelf ratten vangen in je tuin met rattenkisten

Eerste hulp bij rattenoverlast

Hoe ontstaat een rattenplaag

Hoe leven bruine ratten? Rattenhol van de bruine rat

Heb jij nog goede TIPS deel ze dan hier onder in het reactieveld

 

6 Comments

 1. Eric op 04/03/2018 om 10:51

  Zet de klemmen anders om in de kist dit vergroot de vangkans

  • François Iersel op 06/03/2018 om 02:06

   Beste Eric, daar zijn de meningen over verdeelt. Ik vang zelf op deze manier net zoveel als dat de klemmen andersom staan. Nu moeten de ratten er meer moeite voor doen om bij het lokaas te komen en denk ik zelfs dat je ze gemakkelijker vangt. Dank voor je bijdrage en vriendelijke groet François van Iersel

 2. j op 10/03/2018 om 22:55

  Ik heb nu een kist al 3 maand staan het voer wordt er wel uitgevreten zelfs aan de achterkant van de klem maar nog nooit een rat gevangen, zelfs de pindakaas is op…
  Druk ik zelf lichtjes op de plaat dan gaat die wel af dus vast zit de klem niet.
  Wat is hier aan te doen ik heb er zelfs wat hooi ingepropt zodat die toch echt over het plaatje moet lopen niks werkt…

  • François Iersel op 12/03/2018 om 23:39

   Beste J, wat je doet is goed, maar er gaat ergens iets fout, want je had al lang een rat gevangen moeten hebben. Waar heb je het lokaas zitten? Hoe staan/staat de klem erin? Heb je de val ook al gezet zonder dat hij scherp staat? Ik hoor graag van je. Groet François

 3. De Nul Chantal op 04/05/2018 om 07:39

  Als ik een rattenval plaats, zijn egels dan wel veilig ? Kruipen die niet in zo een val ?

  • François Iersel op 04/05/2018 om 21:47

   Beste Chantal, Hartelijk dank voor je vraag. Ja hoor je kunt een rattenval plaatsen die in een rattenkist zit. Om te voorkomen dat er ook andere beesten in komen kun je wat takken schuin over de ingangen leggen en daar wat zwaardere planken overheen zodat ze blijven liggen. Laat er natuurlijke wel een ingang in voor de ratten. Als je een rattenkist zo neer zet dan voelen deze knaagdieren zich wel veilig. Let wel als je een rattenkist gaat zetten dat je gedult moet hebben. Lees meer op deze link over het zetten van rattenkisten. Veel succes en hartelijke groet Francois van Iersel

Laat een reactie achter

Wat voor soort woning heb je?

Wat is de grootte van je woning?

Wat is de grootte van de begane grond?

Wat is de grootte van je woning?